سختی گیر رزینی چیست
سختی گیر رزینی چیست؟
دلیل اصلی سختی آب وجود کاتیون های دو ظرفیتی یا بیشتر در آب است. مهمترین فلزات دو ظرفیتی در آبهای شهری کلسیم و منیزیم است و آهن و منگنز نیز به مقدار بسیار کمی در این آبها وجود دارد. لازم به ذکر است که آب چاه های زیرزمینی به دلیل تماس با منابع کربناته سخت است.
سختی آب را می توان به دو دسته سختی دائم و سختی موقت تقسیم کرد
سختی موقت آب معمولا در مکان هایی که گرما وجود دارد دیده می شود. کربنات و بی کربنات کلسیم و منیزیم در مجاورت حرارت به هم می چسبند و رسوب ایجاد می کنند، مثلاً دیواره سماورها حاوی این نوع رسوب است.
سختی دائمی آب همانطور که در بالا ذکر شد مربوط به کاتیون های دو ظرفیتی و بالاتر است، رایج ترین واحد اندازه گیری سختی کل آب ppm است که مجموع سختی موقت و دائمی آب است.
چگونه بفهمیم سختی آب زیاد است؟
آزمایش آب در آزمایشگاه
مشکل در عملکرد ماشین ظرفشویی یا ماشین لباسشویی
مشاهده رسوبات کربنات کلسیم در کتری، لوله کشی یا دیواره دیگ
صابون را کف نکنید
سفید کردن اطراف شیرها و لوله ها
مضرات آب سخت چیست؟
طعم و بوی آب را خراب می کند.
باعث آسیب به دیواره های دیگ بخار و رسوب آهک روی آن می شود که می تواند باعث اختلال در عملکرد دیگ بخار، کاهش راندمان و حتی ایجاد خطر شود.
هزینه نگهداری لوله ها را افزایش می دهد.
باعث ریزش مو یا بیماری های پوستی می شود.
اثر کف کردن مواد شوینده را کاهش می دهد.
در صنعت نساجی باعث کاهش کیفیت رنگ می شود.
می تواند مشکلاتی ایجاد کند.
مزایای استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی
باعث نرم شدن آب و بهبود عمر مفید تجهیزات، عدم ایجاد رسوب، عدم گرفتگی در سیستم برج خنک کننده، افزایش سرعت گردش آب، جلوگیری از آسیب به پوست و مو، جلوگیری از ایجاد زنگ زدگی در مدار انتقال آب، افزایش عمر ماشین های لباسشویی صنعتی و خانگی.
کاربردهای دستگاه سختی گیر رزینی
حذف سختی آب در دیگ ها و پکیج ها، حذف سختی آب از آب ورودی به سیستم گرمایش منزل، کاهش سختی آب آشامیدنی، استفاده به عنوان پیش تصفیه در دستگاه های تصفیه آب صنعتی، حذف سختی آب چاه، استفاده در خشکشویی ها و رستوران های بزرگ، استفاده برای سخت شدن در برج های خنک کننده، هزینه های مصرف انرژی کاهش می یابد، عدم ایجاد لکه های سفید روی سطوح، کاهش مصرف مواد شوینده و تغییر رنگ لباس ها.
محل نصب رزین سختی گیر
محل نصب رزین سختی گیرباید در مکانی مناسب و دور از نور مستقیم خورشید و یخ زدگی باشد. از یخ زدن و خشک شدن رزین برای مدت طولانی باید خودداری کرد زیرا این دو حالت باعث از بین رفتن رزین می شود. در این صورت رزین ها باید تعویض شوند و برای جلوگیری از این مواقع رزین باید همیشه خیس باشد. نکته آخر اینکه برای سرویس و نگهداری شیرهای سخت بهتر است سالی یکبار بدون بازکردن شیر، شیر را باز کرده و سرویس کنید تا مشکلی برای شیر شما پیش نیاید.
نکات کاربردی برای مدت زمان استفاده از دستگاه سختی گیر رزینی
در استفاده از سختی گیر رزینی باید به نکات زیر توجه کنید: سختی آب ورودی و خروجی هاردنر را تست کنید و با در نظر گرفتن این عوامل دستگاه بک واش و رزین را بازیابی کنید. باید در نظر داشت که در صورت وجود مواد معلق در آب که وارد سختی گیر می شوند، بهتر است قبل از هاردنر رزینی از فیلتر شنی استفاده شود تا عمر رزین افزایش یافته و کارایی دستگاه افزایش یابد.
دستگاه سختی گیر رزینی
حلال هایی مانند کلسیم و منیزیم در آب به مرور زمان اثرات خود را بر جای می گذارند که در حالت عادی قابل مشاهده نیستند و می توانیم اثر آنها را به صورت رسوب آهک در سطح شیر مشاهده کنیم. دستگاه سختی آب با عبور آب از رزین های کاتیونی یا آنیونی، آب را تمیز کرده و سختی آب را از بین می برد، یون های سختی آب مانند کلسیم و منیزیم را جذب کرده و یون های سدیم را جایگزین آنها می کند. با این فرآیند یون های سنگین و دستگاه رسوب آب به طور کامل با یون های سبک جایگزین می شوند.
سختی گیر رزینی آب را روشن و شفاف می کند و عمر مفید ابزار و تجهیزات را افزایش می دهد. استفاده نکردن از سختی گیررزینی یا هر نوع سختی گیر در تجهیزات گرمایشی و سرمایشی خود باعث بروز مشکلاتی مانند گرفتگی لوله ها در اثر رسوب یا خرابی تجهیزات و دستگاه های شما می شود. مواد معدنی و املاح موجود در آب به تدریج در لوله ها رسوب کرده و این مشکلات را ایجاد می کنند. این عوامل می توانند بر بدن، مو و پوست شما تأثیر بگذارند.